Nasze składniki

ALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) LEAF EXTRACT

Ekstrakt otrzymywany z liści aloesu, który jest bogaty w aminokwasy, sole mineralne, enzymy, polisacharydy i witaminy, m.in. B1, B6, B12, C, E  oraz prowitaminę A. Składnik ten działa jak naturalny antyoksydant, który spowalnia procesy starzenia się skóry. Nawilża, łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia, koi oraz neutralizuje niekorzystne działanie dymu papierosowego na cerę.

 

ALTHAEA OFFICINALIS (MARSHMALLOW) ROOT EXTRACT

Ekstrakt z korzenia prawoślazu. Składnik kosmetyczny pochodzenia naturalnego, a konkretniej – roślinnego. Idealnie sprawdza się w formułach kosmetycznych przeznaczonych dla skóry wrażliwej i delikatnej. Działa nawilżająco, przeciwzapalnie i łagodząco. Bardzo dobrze łączy się z kwasem hialuronowym. Jest cenionym składnikiem kosmetyków antysmogowych, ponieważ ochrania skórę przed szkodliwym działaniem stresorów środowiskowych i zapewnia jej właściwą regenerację.

 

ANTHEMIS NOBILIS (ROMAN CHAMOMILE) FLOWER WATER

Hydrolat z kwiatu rumianku rzymskiego, który jest znany z właściwości leczniczych. Działa antyseptycznie i antybakteryjnie. Oczyszcza skórę, łagodzi wszelkie skórne niedoskonałości, zwalcza cienie pod oczami. Dodanie hydrolatu rumiankowego do formuły kosmetycznej, skutkuje tym, że staje się ona delikatniejsza. To wszystko sprawia, że składnik ten idealnie sprawdza się w pielęgnacji wszystkich typów skóry – również takiej, która wymaga wyjątkowego traktowania.

 

ARGANIA SPINOSA (ARGAN) KERNEL OIL

Olej arganowy jest popularnym przeciwutleniaczem, stosowanym w pielęgnacji zwłaszcza dojrzałej skóry. Wykazuje silne działanie wygładzające i ujędrniające, poprawiając elastyczność i jędrność skóry. Dodatkową zaletą oleju arganowego, szczególnie ważną w przypadku kosmetyków antysmogowych, jest wspomaganie odnowy naskórka. Składnik ten odżywia, wygładza i regeneruje cerę, jednocześnie dbając o jej nawilżenie.

 

ARNICA MONTANA (ARNICA) FLOWER EXTRACT

Ekstrakt z kwiatu arniki górskiej. Poprawia elastyczność skóry, zwiększając jej sprężystość. Przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników i opuchlizny. Reguluje ilość wydzielanego sebum, redukuje zapalenia skórne, a także działa przeciwutleniająco.

 

BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER

Masło shea, zwane również karite. Jest naturalnym emolientem, stosowanym w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Kosmetyki, których formuła jest bogata w masło shea, tworzą na powierzchni skóry tzw. warstwę okluzyjną, czyli pozostawiają delikatny, ochronny film. Dzięki temu cera jest chroniona przed nadmierną utratą wody oraz negatywnym wpływem czynników środowiskowych. Shea ma również działanie odżywiające i kojące, co sprawia, że świetnie nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, uszkodzonej, a nawet atopowej.

 

CALENDULA OFFICINALIS (MARIGOLD) FLOWER EXTRACT

Wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego łagodzi podrażnienia i działa antybakteryjnie. Niweluje wykwity trądzikowe, liszaje i drobne uszkodzenia skórne. Chroni przed nadmiernym złuszczaniem się naskórka, pielęgnuje przesuszoną i szorstką skórę, zmiękcza.

 

CAMELLIA SINENSIS (GREEN TEA) LEAF EXTRACT

Ekstrakt z liści zielonej herbaty. Wykazuje silne właściwości regenerujące, tonizujące i przeciwtrądzikowe. Łagodzi, nawilża, działa przeciwzapalnie. Składnik ten wykorzystywany jest do pielęgnacji cer tłustych, zniszczonych, ze skłonnością do naczynek i podrażnień.

 

CEDRUS ATLANTICA WOOD OIL

Olejek cedrowy jest naturalnym antyoksydantem oraz bogatym źródłem witaminy E i F. Formuły kosmetyczne oparte na tym olejku regulują wydzielanie sebum, działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dobrze wpływają na skórę skłonną do trądziku i różnych niedoskonałości. Oczyszczają skórę, zwężają pory, zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii i wspierają skuteczną regenerację naskórka.

 

CENTAUREA CYANUS (CORNFLOWER) FLOWER WATER

Hydrolat bławatkowy zmniejsza opuchliznę i rozjaśnia cienie pod oczami. Stosowany w kosmetykach antysmogowych łagodzi zmiany zapalne i podrażnienia, wyrównuje koloryt skóry oraz odświeża cerę, wykazując działanie antyseptyczne. Idealnie sprawdza się w pielęgnacji zarówno skóry suchej i wrażliwej, jak i łojotokowej ze skłonnością do nadmiernego powstawania zmian zapalnych. Zapobiega skutkom stresu oksydacyjnego, wolnych rodników i zanieczyszczeń. Zmniejsza naczynka oraz widoczność porów.

 

CETEARYL OLIVATE, SORBITAN OLIVATE

Emulgator pochodzenia naturalnego. Stabilizuje kosmetyki, jest hipoalergiczny, zapewnia głębokie nawilżenie i dobre rozprowadzanie produktu. Skuteczny w stosowaniu krótko i długoterminowym – zapobiega utracie wody, nawilża, daje uczucie przyjemnego ukojenia.

 

CETEARYL ALCOHOL

Mieszanina alkoholu cetylowego i atearylowego, która ma konsystencję stałego wosku. Należy do rodziny emolientów, a także substancji działających przede wszystkim na powierzchnię skóry. Tworzy zabezpieczającą warstwę okluzyjną, czyli tzw. film, zapobiegający nadmiernej utracie wody i tym samym przesuszeniu cery. Zagęszcza kosmetyki.

 

CITRUS SINENSIS (SWEET ORANGE) PEEL OIL EXPRESSED

Olejek ze skórki słodkiej pomarańczy, który zawiera olejek eteryczny, sole mineralne oraz witaminy – B1, B2, C, prowitaminę A, biotynę i niacynę. Nadaje kosmetykom lekko cytrusowy, odświeżający zapach. Działa łagodząco zwłaszcza na cerę naczynkową, niweluje stany zapalne i sprzyja ich powstawaniu. Korzystnie wpływa na skórę skłonną do łojotoku i wykwitów trądzikowych. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, usuwa toksyny, a także poprawia gęstość skóry, pozytywnie wpływając na jej jędrność.

 

COCAMIDOPROPYL BETAINE

Związek organiczny pochodzący z oleju kokosowego. Popularny składnik myjący, usuwający zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Niezwykle łagodny, poprawia konsystencję kosmetyków, jest stosowany przede wszystkim w kosmetykach do spłukiwania.

  

COCO-GLUCOSIDE

Glukozyd oleju kokosowego to substancja myjąca, ale może być również stosowany jako emulgator. Jest wytwarzany z oleju kokosowego i cukrów owocowych. Usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry. Ułatwia uzyskiwanie kosmetyków o konsystencji emulsji.

 

GALACTOARABINAN

Składnik otrzymywany z drzewa modrzewiowego, który uważany jest za cenną substancję aktywną w kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Wygładza skórę, poprawia jej jędrność i elastyczność. Delikatnie złuszcza naskórek, jednocześnie prowadząc do wyrównania kolorytu skóry. Pozostawia na skórze delikatną powłokę, która chroni przed nadmierną utratą wody. Wykazuje działanie nawilżające i przeciwzapalne. Idealny dla każdego typu skóry.

 

GLYCERIN

Gliceryna jest substancją nawilżającą o wysokiej tolerancji skórnej. Chroni i regeneruje naturalną barierę ochronną skóry, jednocześnie poprawiając jej elastyczność. Łagodzi i redukuje podrażnienia oraz inne uszkodzenia powstałe pod wpływem stresu oksydacyjnego i zanieczyszczeń powietrza. Jej dodatkową zaletą jest zdolność przenikania w głębsze warstwy skóry i ułatwianie tego samego innym składnikom aktywnym.

 

GLYCERYL OLEATE

Emulgator, który wpływa przede wszystkim na konsystencję kosmetyku. Jest również emolientem, stosowanym bardzo często w kosmetykach naturalnych. Wytwarza na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, czyli tzw. film, zapobiegający nadmiernemu odparowywaniu wody. Wygładza, nawilża, ułatwia usuwanie zanieczyszczeń.

 

HAMAMELIS VIRGINIANA (WITCH HAZEL) LEAF WATER

Ekstrakt z liści oczaru wirginijskiego zapobiega nadmiernej utracie wody oraz uszkodzeniom komórek skóry, spowodowanymi m.in. działaniem promieni UV. Hamuje procesy zapalane, łagodzi podrażnienia, pomaga w leczeniu trądziku. Składnik ten zwalcza wolne rodniki, dlatego jest też polecany w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Zmniejsza również ilość wydzielanego sebum. Sprawdza się dla osób o skórze naczynkowej, zaczerwienionej, podrażnionej, tłustej, trądzikowej i dojrzałej.

 

HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) HYBRID OIL

Hybrydowy olej słonecznikowy. Działa nawilżająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco. Wspiera barierę ochronną skóry, a w razie uszkodzeń – regeneruje ją. Pomaga również w zwalczaniu wolnych rodników.

 

HEPTYL GLUCOSIDE

Delikatny, naturalny środek myjący wykorzystywany w kosmetykach zmywalnych. Bezpieczny i biodegradowalny, nie podrażnia i nie wysusza.

 

HYDROLYZED GLYCOSAMINOGLYCANS

Substancja filmotwórcza o działaniu przeciwzmarszczkowym, ujędrniającym, napinającym. Zatrzymuje wodę w skórze, dzięki czemu nawilża, zmiękcza i wygładza. Idealnie sprawdza się w kosmetykach myjących.

 

KAOLIN

Glinka biała, glinka kaolinowa lub glinka porcelanowa. Polecana przede wszystkim do cery tłustej i mieszanej, która wydziela zbyt wiele sebum. Oczyszcza. wygładza, zmniejsza widoczność porów i wyrównuje koloryt skóry, tym samym zmniejszając przebarwienia.

 

MALVA SYLVESTRIS (MALLOW) EXTRACT

Ekstrakt z kwiatów malwy. Działa łagodząco, nie podrażnia, może być używany w stanach zapalnych skóry. Dobrze sprawdza się w pielęgnacji cery suchy, jak również trądzikowej, z wypryskami lub atopowym zapaleniem skóry. Hamuje rozwój bakterii, chroni, koi, odświeża. Sprawia, że skóra jest miękka i gładka.

 

MARRUBIUM VULGARE (HOREHOUND) EXTRACT

Wyciąg z ziół szanty zwyczajnej koi swędzącą i podrażnioną skórę, która poddawana jest codziennemu stresowi oksydacyjnemu. Koi, łagodzi, wzmacnia.

 

MELISSA OFFICINALIS (LEMON BALM) LEAF EXTRACT

Wyciąg z liści melisy stosowany jest w przemyśle kosmetycznym do leczenia wyprysków, opryszczki I jako pomoc  w leczeniu niewielkich ranek. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje ilość wydzielanego sebum. Wspomaga pielęgnację cery tłustej I skłonnej do alergii. Reguluje pracę gruczołów łojowych, zwalcza wolne rodniki, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry.

 

OCTYLDODECYL PCA

Składnik naturalnego czynnika nawilżającego, który pomaga w odbudowie struktury bariery skóry.

 

OENOTHERA BIENNIS (EVENING PRIMROSE) OIL

Olej z wiesiołka jest najbogatszym źródłem witaminy F. Świetnie sprawdza się w leczeniu stanów alergicznych skóry. Zapobiega utracie wody, redukuje podrażnienia i zapobiega swędzeniu uszkodzonego naskórka. Zwiększa elastyczność skóry i wyrównuje jej koloryt. Wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry.

 

OPUNTIA FICUS-INDICA (PRICKLY PEAR) FRUIT EXTRACT

Wyciąg z opuncji silnie nawilża i odświeża nawet najgłębsze warstwy skóry. Chroni cerę przed szkodliwym działaniem stresorów środowiskowych, takich jak np. promieniowanie UV. Hamuje procesy starzenia się skóry, wspomaga regenerację naskórka, łagodzi.

 

PELARGONIUM GRAVEOLENS (ROSE GERANIUM) FLOWER/LEAF/STEM WATER

Hydrolat z pelargonii pachnącej działa antyseptycznie. Najczęściej stosuje się go w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej, skłonnej do nadmiernej produkcji sebum. Łagodzi stany zapalne, redukuje widoczność blizn.

 

POLYGLYCERYL-4 OLEATE

Emulgator, który działa nawilżająco na powierzchnię skóry.

 

PROPANEDIOL

Glikol roślinny pozyskiwany z kukurydzy, który poprawia przenikanie składników aktywnych w głąb skóry. Zwiększa poziom nawilżenia naskórka. naturalna alternatywa dla glikolu propylenowego.

 

PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) SHELL POWDER

Proszek powstały z drobno zmielonej skorupy drzewa słodkich migdałów. Jest stosowany jako baza olejowa w kosmetykach. Pomaga w leczeniu egzemy, nawilża suchą skórę, niweluje podrażnienia.

 

ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) FLOWER WATER, LEAF EXTRACT, LEAF OIL

Wyciąg z rozmarynu to Hydrolat kwiatowy i olejek z liści, który idealnie sprawdza się w codziennej pielęgnacji skóry. Ujędrnia skórę, łagodzi objawy alergii, chroni cerę przed promieniowaniem UV. Jako silny antyoksydant przyspiesza regenerację skóry i chroni ją przed fotostarzeniem. Polecany dla osób o tłustej skórze ze skłonnością do wykwitów trądzikowych.

 

SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL

Olejek jojoba wnika w głąb skóry, zmiękczając ją od środka i poprawiają jej elastyczność. Chroni przed nadmierną utratą wilgoci, nawilża, działa przeciwbkateryjnie. Redukuje trądzik i zaskórniki. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, dlatego dobrze sprawdza się w pielęgnacji miejskiej skóry.

 

SODIUM HYALURONATE

Kwas hialuronowy wiąże wodę w skórze, tworząc na jej powierzchni warstwę okluzyjną, czyli tzw. film. Ogranicza transepidermalną utratę wody i zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie. Kwas hialuronowy nie uczula i nie podrażnia, bo każdy z nas ma go naturalnie w swojej skórze. Substancja ta wpływa na młody i jędrny wygląd skóry – wchodzi w reakcję z kolagenem i elastyną.

 

SODIUM PCA

Sól sodowa kwasu piroglutaminowego, naturalnie występująca w skórze. Ogranicza transepidermalną utratę wody, dbając o właściwe nawilżenie skóry. Zmiękcza i wygładza. Stosowana przede wszystkim w kosmetykach naturalnych. Nawilża silniej niż gliceryna czy glikol.

 

SODIUM PHYTATE

Sól sodowa kwasu fitowego. Poprawia działanie oczyszczające kosmetyków zmywalnych. Powstaje na bazie roślinnej.

 

TOCOPHEROL (VITAMIN E)

Witamina E ma działanie antyoksydacyjne. Przeciwdziała starzeniu się skóry, chroni ją przed utratą nawilżenia, odnawia i hamuje procesy zapalne. Łagodzi zmiany powstałe na skutek promieniowania UV. Nie podrażnia. Jest dobrze tolerowana przez skórę.

 

VIGNA ACONITIFOLIA (MOTH BEAN) SEED EXTRACT

Ekstrakt z nasion, który jest naturalną alternatywą dla retinolu. Pobudza produkcję kolagenu, poprawia wygląd skóry.

 

VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL

Olej z pestek winogron zawiera polifenole, dlatego jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem. Idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i mieszanej. Jako emolient chroni i wzmacnia powłokę skóry, poprawiając jej napięcie. Zmniejsza widoczność naczynek.

 

XANTHAN GUM

Guma ksantanowa. Delikatny emulgator, który zagęszcza konsystencję kosmetyków.

 

ZINGIBER OFFICINALE (GINGER) ROOT EXTRACT, ROOT OIL

Ekstrakt z korzenia imbiru, olejek z korzenia imbiru. Wspomaga leczenie i pielęgnację skóry trądzikowej, tłustej, ze zwiększonym wydzielaniem sebum. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie I przeciwgrzybiczo. Może poprawiać ujędrnienie skóry.

 

SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE (środek konserwujący COSMOS approved)

Środek konserwujący, który jest bezpiecznym konserwantem, certyfikowanym przez COSMOS – organizację zajmującą się standaryzacją kosmetyków naturalnych, sprzedawanych w Europie.

 

BENZYL ALCOHOL (AND) SALICYLIC ACID (AND) GLYCERIN (AND) SORBIC ACID (środek konserwujący COSMOS approved)

Środek konserwujący, który jest bezpiecznym konserwantem, certyfikowanym przez COSMOS – organizację zajmującą się standaryzacją kosmetyków naturalnych, sprzedawanych w Europie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl